Umělý nebo živý vánoční stromeček?

umely-nebo-zivy-strom

Taky každý rok přemýšlíte, jaký druh vánočního stromečku si pořídit? Jestli zase živý, co dodá té zimní atmosféře vůni a pocit Vánoc anebo si prostě pohodlněji pořídíte radši umělý? Tak se pojďme podívat na několik důvodů, proč je umělý lepší než živý.

Ekologie

Prvním a snad základním důvodem je šetření přírody. Recyklujeme papír, třídíme odpad, v neposlední řadě čím dál více přibývá kampaní proti kácení stromů, řeší se palmový olej a další ekologické problémy - důvody. Teď ruku na srdce, kdo fakt chodí a kupuje vánoční stromeček v zahradnictvích nebo tomuhle určených stáncích? Jen si vzpomenu na film Bláznivá komedie a vidím přímo před očima, jak se čtyřčlenná rodinka - neúspěšně - vydává na výlet do lesa a nadšený otec se v zasněženém poli snaží uřezat jeden z největších stromků. A v další scéně, když ho nakonec stejně koupí ve stánku, je zabalený do sítě, z které po proříznutí vláken, vyskočí veverka a doma nastane chaos. No tak tohle asi taky nikdo nechce, že.

 

Cena a trvanlivost

Období vánočních svátku bývá už tak finančně náročnější než kterékoliv předchozí měsíce a představa, že každoročně musíte navíc v prosinci dát další peníze za něco, co v podstatě za dva, tři týdny zas vyhodíte? Na ceně se samozřejmě odráží Vaše náročnost, ale málokoho znám, kdo by si koupil malý vánoční stromeček a byl  spokojený.  Zase - čím větší, tím dražší - logicky. Tak proč radši nezainvestovat jednorázově a třeba pořádně do stromečku umělého, který Vám vydrží třeba i 20let a to už se podle mě vyplatí.

 

Je skladný a šetří čas

Když už teda víme, že umělý vydrží třeba navždy, je samozřejmě dalším plusem to, že je naprosto skladný. Většinou bývá na dva až tři díly, které se rozmontují a nacpou do fakt malé krabice. Tu pak dáte na půdu, do sklepa nebo třeba jen někde do skříně a za pár minut máte vyřešeno. Tudíž se vyhnete stresu, frontám a prostě si ho v klidu jenom sbalíte a vybalíte - jakoby těchto situací kolem toho krásného, zimního období nebylo už tak dost.

 

Tvar a rozmanitost

Vždycky si sice můžete vybrat takový, jaký chcete, jenže výhodou umělého stromečku -zvláště pokud jste puntičkáři, je tvar a symetričnost. Ačkoliv ho každý rok pak nacpete do krabice, po jeho vytažení na další svátky, si větvičky zase hezky rovnoměrně rozprostřete. No a pokud jste - za mě extravagantní, pro někoho nyní moderní typ - můžete si v dnešní době vybrat i barvu, takže to nemusí být klasicky zelený, ale třeba "zasněžený" bílý.

 

Úklid

Závěrem - asi snad největší plus umělého stromečku - úklid! O něj se totiž nemusíte vůbec starat, kde ho postavíte, tam bude a kolem něj bude naprostý pořádek po celou dobu. Nepadá z něj žádné otravné jehličí, které by se Vám zabodávalo do ponožek a následně se roznášelo po bytě. Je tedy potěšením pro každou věkovou kategorii - menší děti si nebudou s jehličím pohrávat, rozhazovat jej, některé případně i jíst a nemohou se ani o něj zranit. Pro dospělé, rodiče a starší lidi je plusem bezstarostnost - žádné zalévání, strach z uschnutí ještě před Štědrým dnem a i umístění je díky lehkosti pohodlnější. A z vlastní zkušenosti - domácím mazlíčkům je umělý stromeček naprosto ukradený, takže po celé svátky může zůstat bez úhony a na svém místě.

 

A že voní a dodává tomu všemu šmrnc? To i vonné svíčky, tyčinky či olejíčky.

 

 

 

Do Vánoc zbývá už jen: